ROAZ
Prioritaire opgaven ROAZ
NAZL » ROAZ » Prioritaire opgaven ROAZ

Prioritaire opgaven ROAZ

Prioritaire opgaven binnen het ROAZ Limburg

In het kader van de toenemende complexiteit van zorg en demografische uitdagingen zijn drie prioritaire opgaven geïdentificeerd die essentieel zijn voor de toekomstbestendige inrichting van de acute zorg in de regio:

1. Multitraumazorg

Multitraumapatiënten moeten volgens landelijke normen behandeld worden in een level 1-traumacentrum. Dit leidt tot betere gezondheidsuitkomsten en voorkomt blijvende schade of overlijden. In het kader van de Integrale Zorg Akkoorden (IZA) werken zorgverzekeraars, zorgaanbieders en professionals samen om de normen voor multitraumazorg in 2025 te behalen. Dit omvat een volumenorm van minimaal 240 patiënten en een concentratienorm van 90%.

2. Zorgcoördinatie

Om de regionale patiëntenstromen in Limburg optimaal te stroomlijnen, wordt gewerkt aan de invoering van zorgcoördinatie. Dit is noodzakelijk om te anticiperen op uitdagingen zoals SEH-stops, knelpunten in doorstroom, en een lage telefonische bereikbaarheid bij Huisartsenposten (HAP's). Het ministerie van VWS heeft als doel gesteld dat in elke acute zorgregio een vorm van zorgcoördinatie operationeel is. Binnen Limburg is in 2024 een transformatieplan tot stand gekomen, met aandacht voor regionale en landelijke kaders.

3. Toekomstbestendige inrichting van SEH en HAP

De druk op Spoedeisende Hulp (SEH) en Huisartsenposten (HAP's) neemt toe, terwijl het aantal gekwalificeerde zorgverleners afneemt. Dit vraagt om strategische keuzes en het maken van bindende afspraken om de toegankelijkheid van acute zorg te garanderen. Het ROAZ richt zich op het schetsen van scenario's met duidelijke uitgangspunten en selectiecriteria. Zo kan de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg in de regio behouden blijven.

Brede Samenwerking voor Acute Zorg

Naast deze prioritaire thema’s zet ROAZ Limburg zich in voor verbetering van in-, door- en uitstroom in de acute zorgketen, inzet van middelen, en structurele verbeteringen in arbeidsmarkt, bekostiging en leiderschap. Expertgroepen zoals die voor acute neurologie, cardiologie, psychiatrie en IC-capaciteit dragen actief bij aan het behalen van deze doelen.

Met deze initiatieven streeft het ROAZ naar een robuuste en toekomstbestendige acute zorgketen in Limburg, waarin de patiënt op het juiste moment de juiste zorg ontvangt.