Klik hier om deze e-mail online te bekijken.
 
 
Nieuwsbrief December 2023
 

Voorwoord,

Met het einde van het jaar in zicht, is het een waar genoegen om samen met jullie terug te kijken op de recente ontwikkelingen binnen het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL). De afgelopen maanden hebben ons wederom laten zien dat veerkracht en samenwerking essentieel zijn in ons streven naar hoogwaardige acute zorg in de regio. Allereerst wil ik graag stilstaan bij de voortgang van de ROAZ-plannen. In lijn met onze toewijding aan continue verbetering, zullen wij deze plannen eind dit jaar opleveren. De totstandkoming van deze plannen is een gezamenlijke inspanning van ons allen en vormt de basis voor een nog meer stevige samenwerking in de acute zorgketen voor de komende jaren.

Een andere belangrijke pijler van ons succes is ons team, dat constant in beweging is. Binnenkort nemen we afscheid van onze collega’s Els Bovy en Judith Rousseau - Thijs. Hun bijdrage aan de acute zorg, en in het bijzonder aan de ROAZ-plannen, is zeer waardevol gebleken. Daarentegen hebben we in de afgelopen periode Laura Sturme - Janssen, Joeri Metsemakers, Jens Houben en Sander Janssen mogen verwelkomen. Zij brengen nieuwe energie, diverse vaardigheden en frisse perspectieven met zich mee. Samen zullen zij bijdragen aan de verdere versterking van ons netwerk en de kwaliteit van onze dienstverlening.

Een datum die u alvast in uw agenda kunt noteren, is 26 januari 2024. Op die dag organiseren we het jaarlijkse NAZL symposium "Stop the Bleeding".

Met gezamenlijke inzet, expertise en vastberadenheid zullen we blijven werken aan het vormgeven van een intelligente en professionele netwerkorganisatie.

Ik wil mijn oprechte dank uitspreken aan de partners in de regio en aan het NAZL-bureau voor ieders toewijding en inzet. Laten we gezamenlijk blijven streven naar een toekomst waarin optimale acute zorg voor elke Limburger gegarandeerd is.

Hanneke Starmans

 

Inhoudsopgave

 

Scrol direct naar:

 

Fijne Feestdagen en een gezond nieuwjaar!

 
 

Op de drempel van het nieuwe jaar, willen wij jullie bedanken voor de fijne samenwerking en blikken we met een groeiend vertrouwen vooruit!

Netwerk Acute Zorg Limburg

 

Voorstellen

 
 

We zijn verheugd om maar liefst 4 nieuwe gezichten te verwelkomen in ons team! We stellen jullie graag voor aan onze nieuwe officemanager, communicatieadviseur en 2 nieuwe projectleiders en we vertellen jullie graag meer over hun achtergrond, ervaring en passies.

 

LinkedIn

 
 

We willen jullie op de hoogte stellen van een kleine verandering! Ons persoonlijke LinkedIn-profiel, welke velen van jullie waarschijnlijk volgen, evolueert naar twee toegewijde bedrijfsprofielen: één voor NAZL (Netwerk Acute Zorg Limburg) en de andere voor IP & AMR Limburg.

Dit betekent dat we vanaf nu specifieke updates, informatie en inzichten zullen delen via deze bedrijfspagina's. Als je ons volgt voor relevante nieuwtjes en ontwikkelingen in de acute zorg en infectiepreventie in Limburg, nodigen we je graag uit om onze bedrijfspagina's te volgen:

NAZL (Netwerk Acute Zorg Limburg): linkedin.com/company/nazl

IP & AMR Limburg: linkedin.com/company/ip-amr-zorgnetwerk

 

Uitnodiging voor het Jaarlijkse NAZL Symposium met als thema: "Stop the Bleeding!"

 
 

Op vrijdag 26 januari 2024, van 9.00 uur tot 17.00 uur, wordt het jaarlijkse NAZL Symposium gehouden in Hotel van der Valk in Maastricht.

Thema: "Stop the Bleeding"

We duiken dieper in onderwerpen zoals:

  • Protocollen voor bloedtransfusie: 'Stop de bloeding'
  • Behandeling van subduraal hematoom bij ouderen
  • Ontdekking van nieuwe ontwikkelingen in angio-interventies
  • Kinderopvang en de rol van de PICU-functie

Een Interactieve Ervaring

Dit dynamische evenement omvat niet alleen lezingen, maar ook vier boeiende workshops die je de kans bieden om hands-on ervaring op te doen en kennis te verdiepen. Mis deze kans niet om deel uit te maken van deze leerrijke dag. Klik hieronder op de button om je in te schrijven en je plek te reserveren.

We kijken ernaar uit je te verwelkomen op dit inspirerende symposium!

 
 
 27
MEI
 Infectiepreventie Week 2024 
 
 
 
 27
MEI
 Webinar 'Hygiëne en Infectiepreventie in de Huisartsenpraktijk' 
 
 
 
 30
MEI
 Training gedragsverandering 
 
 
 

Terugblik World Antimicrobial Awareness Week

 
 

Het zit er weer op, de World AMR Awareness Week 2023! Samen met vele zorgprofessionals hebben wij, de tien AMR Zorgnetwerken in Nederland, van 18 tot 24 november éxtra aandacht besteed aan antimicrobiële resistentie, waaronder antibioticaresistentie. We kijken terug op een geslaagde week! Er was een goede opkomst bij de verschillende webinars/symposia. Deze zijn terug te kijken op https://amrweek.nl/. Hier vind je ook de podcasts ‘De Blaas de Baas’ en ‘Praat over antibiotica’ die ook na de week nog gewoon te beluisteren blijven en je kunt nog t/m 1 december deelnemen aan het online spel ‘Het Slagersmes’! Wil je zelf ook een themaweek organiseren in het teken van antimicrobiële resistentie? Gebruik dan de actiepakketten voor de verschillende sectoren als inspiratiebron (verpleeghuizen, huisarts, gehandicaptenzorg en ziekenhuizen).

Laurence Walhout, voorzitter van de WAAW werkgroep, waaraan alle AMR Zorgnetwerken deelnemen: ‘Het was wederom een geslaagde week! We merken dat er ieder jaar weer meer initiatieven ontstaan, zo werden er doktersdates georganiseerd in het Noorden van het land, waarbij artsen in gesprek gingen met leerlingen uit de groepen 5, 6 en 7 over o.a. antibioticaresistentie. Ook de media, zoals 1Limburg, L1 en de NOS hebben aandacht besteed aan dit onderwerp en er nemen steeds meer mensen deel aan de verschillende activiteiten die we landelijk organiseren. Dit jaar hebben we ook het perspectief van de patiënt meegenomen tijdens de week, zo opende Daphne Deckers, ervaringsdeskundige, de week met een filmpje waarin zij uitleg geeft op de impact die een resistente bacterie heeft op je leven. Bij één van de webinars kwam een ervaringsdeskundige aan het woord, deelnemers waren erg onder de indruk van dit verhaal.’

 

Podcast met Sander Kleikers

 
 

Speciaal voor de World AMR Awareness Week (WAAW) zijn een aantal boeiende gesprekken opgenomen over de thema’s antibioticaresistentie en infectiepreventie. Hiervan zijn twee podcasts gemaakt:

De blaas de baas - Hoe voorkom en behandel je een urineweginfectie?
Praat over antibiotica - Wat zijn antibiotica en wanneer moet je ze gebruiken?

Aan het woord komen Geer Hasselman (apotheker), Danielle Hanssen (arts-microbioloog), Eefje de Bont (huisarts en onderzoeker) en Marlies van Wolfswinkel (internist-infectioloog). Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. antibiotica, urineweginfecties, antibioticagebruik, communicatie met de patiënt, urinekweken, voorschrijfgedrag, antibioticaresistentie en vooral de bewustwording als het gaat over de stille pandemie waar we mee te maken hebben.

Onder leiding van Sander Kleikers leggen deze vier deskundigen haarfijn uit wat we allemaal zouden willen én moeten weten over deze onderwerpen.

Nieuwsgierig naar het resultaat? Luister dan met ons mee tijdens het hardlopen, in de trein of in de auto: https://amrweek.nl/activiteite...!

 
 
 27
MEI
 Infectiepreventie Week 2024 
 
 
 
 27
MEI
 Webinar 'Hygiëne en Infectiepreventie in de Huisartsenpraktijk' 
 
 
 
 30
MEI
 Training gedragsverandering 
 
 
 

Mini-symposium Ruggenmergletsels: Een Inspirerende Avond Terugblik

 
 

Onlangs organiseerden we met succes ons mini-symposium over ruggenmergletsels, een avond vol waardevolle inzichten en discussies over de behandeling en revalidatie van traumatische dwarslaesiepatiënten. Onder de deskundige leiding van dagvoorzitter Jeroen Bransen deelden vooraanstaande sprekers uit diverse medische disciplines hun expertise.

Martijn Poeze
(traumachirurg MUMC+) opende de avond met zijn inzichten over de opvang en eerste behandeling van patiënten met traumatische dwarslaesies, waarbij de nadruk lag op vroege interventie en coördinatie van zorgteams.

Mark van den Boogaart
(orthopedisch chirurg, MUMC+) verkende behandelopties, richtlijnen en diagnostische uitdagingen bij wervelkolomletsels, benadrukkend de complexiteit en noodzaak van gepersonaliseerde benaderingen.

Toon Boselie
(neurochirurg, MUMC+) deelde inzicht in de timing van chirurgie bij ruggenmergletsels, benadrukkend de delicate balans tussen optimale behandeling en complexe besluitvorming.

Charlotte van Laake
(revalidatiearts, Adelante) sloot af met een inspirerende toespraak over dwarslaesierevalidatie, waarbij ze het belang van multidisciplinaire samenwerking en de impact van revalidatie op de kwaliteit van leven benadrukte.

De indrukwekkende opkomst en levendige discussies na de presentaties onderstrepen de noodzaak van samenwerking tussen artsen, chirurgen en revalidatie-experts in het verbeteren van de zorg voor ruggenmergletselpatiënten.

Dit succesvolle evenement smaakt naar meer, en we kijken uit naar toekomstige initiatieven. Dank aan alle sprekers, de dagvoorzitter en aanwezigen die hebben bijgedragen aan dit mini-symposium over ruggenmergletsels. Samen blijven we streven naar verbetering van zorg en nieuwe wegen naar herstel en rehabilitatie.

 

Nieuws op onze website:

 

NAZL Nieuwsbrief


Lees meer nieuws op NAZL.nl