Informatiemateriaal
Op deze pagina vind je informatiematerialen over Infectiepreventie en Antimicrobiële resistentie.
- Pictogrammen en cartoonposters: via het menu rechts te downloaden
- Op de website van Pharos vind je verschillende online patiëntenfolders in diverse talen over het gebruik van antibiotica.
- Informatief filmpje over het ontstaan van antibioticaresistentie, gemaakt door het Erasmus MC. In dit filmpje wordt uitleg gegeven over de verschillende resistentiemechanismen.
- Weet je wat er met de urine gebeurt die de patiënt inlevert? Kijk mee met arts-microbioloog dr. Suzan van Mens en analist medische microbiologie Mike Eggen en volg elke stap die de urine aflegt in het laboratorium. Wil je de ingekorte informatiefilm 'De urinekweek' ook in jullie wachtkamer vertonen? Deze duurt 1 minuut en 44 seconden, is zonder geluid en voorzien van ondertiteling. Stuur een mail naar link@nazl.nl en we sturen het bestand.
- Wil je op een leuke manier handhygiëne onder de aandacht brengen bij je collega’s; print dan deze kruiswoordpuzzel uit en leg hem op een plek waar jullie veel komen en waar er even tijd gemaakt kan worden voor de puzzel. Bijvoorbeeld de kantine of koffietafel (en cliënten of patiënten mogen uiteraard ook meedoen)!
Training infectiepreventie
Er zijn diverse cursussen waarin je als zorgprofessional bijgeschoold kan worden op gebied van Infectiepreventie. Hieronder kun je meer informatie vinden over de cursus tot infectiepreventie ambassadeur (voorheen infectiepreventie adviseur). De infectiepreventie ambassadeur krijgt een basis kennis over infectiepreventie om zo als rechterhand van een deskundige infectiepreventie te kunnen functioneren.
Informatiefilm De Urinekweek
ABR kennistest
Test kennis hier!
“Sieraden mogen niet, maar een trouwring mag wel.” “Gelnagels zijn keihard, daarin kunnen echt geen bacteriën gaan zitten.” “Je handen drogen echt uit van desinfectans.” Zorgmedewerkers hebben soms hardnekkige ideeën over infectiepreventie. Ook is er vaak verwarring over de regels: wat mag nu wel, en wat mag niet? Loop jij daar in jouw organisatie ook regelmatig tegenaan?
V&VN, Verenso, ActiZ, Waardigheid en trots voor de toekomst, VHIG en Vilans hebben de krachten gebundeld in het project Samen werken aan infectiepreventie. Binnen dit project zijn drie animatievideo's gemaakt die de feiten en fabels op een rij zetten.