CVA
De expertgroep CVA bestaat uit vertegenwoordigers van de afdelingen neurologie en SEH van de zes ziekenhuizen in Limburg, de RAV Limburg Noord, de GGD Zuid Limburg (afdeling ambulancezorg), huisartsen uit diverse regio’s en het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL). Deze expertgroep werkt aan het optimaliseren van het proces voor intraveneuze trombolyse en intra-arteriële behandeling (IAT) voor patiënten met een acuut herseninfarct, met als doel de zorg steeds verder te verbeteren.
Na de positieve resultaten van de MR CLEAN-trial (Multi-center Randomized Clinical Trial of Endovascular Treatment for Acute Ischemic Stroke in the Netherlands) is IAT sinds enkele jaren een standaardbehandeling geworden. In Limburg wordt deze behandeling gecentraliseerd uitgevoerd in het MUMC+ in Maastricht, met intensieve samenwerking en expertise-uitwisseling met specialisten uit Zuyderland Heerlen. Het 'Protocol Regionale Inrichting Beroertezorg', dat in 2017 is opgesteld, dient nog steeds als kwaliteitsstandaard ‘Acuut Herseninfarct’ en is opgenomen in het openbare register van het Zorginstituut Nederland. Hierdoor is IAT een standaard en vergoede behandeling.
In de afgelopen jaren is er voortdurend gewerkt aan het verder optimaliseren van het zorgproces voor CVA-patiënten in de regio. De expertgroep CVA werkt nauw samen met verwijzende centra om een snelle en effectieve behandeling mogelijk te maken, waarbij doorlooptijden van cruciaal belang zijn. Onderzoek toont aan dat de snelheid van behandeling (“Time = Brain”) direct van invloed is op het herstel van de patiënt. Dit proces vraagt om zorgvuldige samenwerking, aangezien de initiële diagnostiek voor IAT in het regioziekenhuis plaatsvindt. Ongeveer een derde van de patiënten komt in aanmerking voor IAT en moet zo snel mogelijk naar het IAT-centrum (MUMC+) worden vervoerd. Efficiënte overdrachten en goede afstemming met de ambulancediensten blijven hierbij een belangrijke focus.
Jaarlijks worden benchmarks gepresenteerd om de voortgang en kwaliteit van de zorg in kaart te brengen. Daarnaast lopen er momenteel verschillende vervolgstudies. In de MR CLEAN-Late studie wordt bijvoorbeeld onderzocht of de tijdsperiode waarin behandeling nog effectief is, verlengd kan worden van 6 naar 24 uur na het ontstaan van klachten. Alle betrokken regioziekenhuizen en ambulancediensten in Limburg nemen actief deel aan deze studie, die verder bijdraagt aan de kennis en verbetering van de acute beroertezorg.