Feiten & Fabels handhygiëne
Gemiddeld lopen in ons land per jaar zes tot tien op de honderd patiënten een ziekenhuisinfectie op. Dat leidt tot een langere opname, pijn, her-operaties en soms tot blijvend letsel. Handen zijn het belangrijkste vervoersmiddel van micro-organismes en daarom is goede handhygiëne heel belangrijk om infecties te voorkomen.
We zetten enkele feiten en fabels op een rijtje.
In zorginstellingen zijn afspraken nodig over hygiëne
Feit > Als patiënten, cliënten, bezoekers en medewerkers goed omgaan met hygiëneregels kan worden voorkomen dat zij ziek worden of een infectie krijgen. Medewerkers van zorginstellingen zijn bekend met deze regels, maar ook als patiënt of bezoeker kunt u bijdragen aan de hygiëne binnen het ziekenhuis.
Handhygiëne helpt tegen ziektekiemen
Feit > De meeste ziektekiemen worden overgebracht via handen. Handhygiëne is dé methode om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Als zoveel mogelijk mensen in zorginstellingen de handen desinfecteren, zorgen we samen voor een veiliger ziekenhuis. Heeft u als bezoeker mogelijk zelf een infectie, dan is het beter om uw bezoek uit te stellen.
Ziekenhuisinfecties kosten veel geld
Feit > Goede hygiëne-afspraken in zorginstellingen voorkomen onnodige infecties. Daarmee wordt de patiënt niet alleen bespaard van leed en ongemak, een goede hygiëne ook zorgt ook voor een enorme kostenbesparing. Ziekenhuisinfecties kosten jaarlijks zo’n 140 miljoen euro in Nederland.
Handen desinfecteren met handalcohol is slecht voor je handen
Fabel > Handalcohol is juist beter voor je handen dan wassen met water en zeep omdat het de huid minder snel uitdroogt. Bovendien worden meer bacteriën gedood bij het gebruik van handalcohol, bespaart het tijd en is geen wastafel nodig. Water en zeep heeft wel de voorkeur bij zichtbaar vuile handen.
Als je handalcohol gebruikt, hoef je je handen nooit met water en zeep te wassen
Fabel > Handen wassen is wel noodzakelijk als je handen zichtbaar vuil zijn, plakkerig zijn of wanneer je naar het toilet bent geweest. Dat komt omdat je door het gebruik van handalcohol alleen bacteriën en virussen doodt en niet het vuil weghaalt. Water en zeep zijn dus nodig om je handen schoon te maken.
Als je met bacteriën in aanraking komt, word je altijd ziek
Fabel > Iedereen heeft van nature al veel bacteriën bij zich. Deze goede bacteriën zijn nuttig omdat ze er voor zorgen dat schadelijke bacteriën minder kans krijgen om zich te handhaven. Om te voorkomen dat ongewenste bacteriën, die gedurende de dag op uw handen komen u ziek maken, is het belangrijk dat u uw handen wast na toiletbezoek, als u vuile handen hebt en voordat u gaat eten. Patiënten die in het ziekenhuis of verpleeghuis liggen, hebben vaak een slechtere weerstand, zijn ziek, gebruiken antibiotica, hebben wonden etc. Daardoor zijn de schadelijke bacteriën voor hen gevaarlijker dan voor anderen.
Als ik op bezoek ga bij een patiënt in het ziekenhuis dan heb ik daarna meer kans ziek te worden
Fabel > Als u na het bezoek aan een patiënt bij het verlaten van de afdeling uw handen desinfecteert, dan is er geen verhoogd risico dat u zelf ziek wordt. Mocht een patiënt (mogelijk) een besmettelijke aandoening hebben, dan worden extra maatregelen getroffen om te voorkomen dat deze patiënt anderen besmet.