MUIZ
Het Meldpunt voor Uitbraken van Infectieziekten & Bijzonder Resistente Micro-Organismen (MUIZ) is een online samenwerkingsnetwerk vóór en dóór zorgprofessionals in ziekenhuizen, verpleeg- & verzorgingshuizen, revalidatie, thuiszorg en GGD’en. De webapplicatie toont transparant, ‘realtime’ uitbraken van infectieziekten en BRMO in de regio Limburg.
Dagelijks zijn er talloze patiëntoverplaatsingen tussen zorginstellingen. Infectieziekten verspreiden zich op deze manier en veroorzaken zo makkelijk nieuwe uitbraken. Hierdoor worden patiënten, bewoners en medewerkers ziek, moeten afdelingen soms sluiten en zijn er maatregelen nodig zoals beschermende kleding en desinfectie. Dit kan zorginstellingen veel geld kosten. Dankzij MUIZ is er regionaal overzicht op uitbraken en weten zorginstellingen van elkaar wat er speelt. Zorgprofessionals kunnen zo tijdiger maatregelen nemen om uitbraken van infectieziekten te voorkomen. De webapplicatie toont bij elke zorginstelling contactpersonen voor vragen en advies. Betrokken professionals worden automatisch geïnformeerd over uitbraken.
Missie en visie (landelijk)
- Missie: MUIZ faciliteert zorginstellingen in het laagdrempelig en transparant melden van uitbraken aan elkaar en aan de GGD om verspreiding van infectieziekten en BRMO te voorkomen.
- Visie: MUIZ zorgt voor een gebruiksvriendelijke en uniforme manier van het melden van uitbraken infectieziekten en BRMO (conform artikel 26 Wet publieke gezondheid); faciliteert en levert input voor de (regionale) surveillance; bevordert regionale samenwerking en kennisdeling in de zorgketen inclusief publieke gezondheid. Er wordt gestreefd naar een landelijke dekking, waarbij alle regio's binnen Nederland deelnemen aan MUIZ.
Wat is de meerwaarde van MUIZ?
- U meldt gebruiksvriendelijk en beveiligd uitbraken van infectieziekten en BRMO aan de GGD, aan elkaar en zo nodig aan het RIVM (SO-ZI/AMR);
- De verspreiding van infectieziekten en BRMO wordt voorkomen, door het transparant delen van informatie over uitbraken;
- Het versterkt regionale infectiepreventie en ‘awareness’ op uitbraken;
- Het versterkt het netwerk van infectiepreventieprofessionals, door contact te bevorderen tussen alle betrokkenen in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, revalidatie, thuiszorg en de GGD;
- Het rapporteert regionale trends en bijzonderheden door de GGD.
Uiteindelijk bevordert u door het gebruik van MUIZ de patiëntveiligheid en bespaar je op zorg- en personeelskosten.
Zie voor meer informatie MUIZ
Deelnemende organisaties in Limburg
Behoefte inventarisatie MUIZ
Alvorens over te gaan op de implementatie van MUIZ is door de Limburgse GGD een behoefte inventarisatie uitgevoerd. Naar aanleiding van dit rapport is overgegaan tot implementatie. Onderstaand een overzicht van de organisaties in Limburg welke inmiddels MUIZ gebruiken.
Gehandicaptenzorg:
- De Pioenroos
- Koraal
- SGL
GGD:
- GGD Limburg Noord
- GGD Zuid Limburg
GGZ:
- Helder beschermend wonen
- Hilzijn
- Hoeve Braamhorst
- Stichting Florancia
- Zuyderland GGZ
Herstelzorg:
- Maastricht UMC+ Herstelzorg
Huisartsenzorg:
- Cohesie Coöperatie U.A.
- Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland
- Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg
- Meditta Spoedzorg Westelijke Mijnstreek
Medische Centra:
- Laurentius ziekenhuis
- Maastricht UMC+
- St. Jans Gasthuis
- Viecuri MC
- Zuyderland MC
Zorgcentra:
- Nobama Care
- PavoZorg
- Zorgcentrum Vincent Depaul
Zorg en Wonen:
- Adelante Zorggroep
- Cicero Zorggroep
- De Zorggroep
- Land van Horne
- Meandergroep
- Residentie Klein Lourdes (aangesloten via GGD Utrecht (onderdeel van Zorg van Toen B.V.), maar MUIZ-melding komt binnen bij GGD-LN)
- Sevagram
- Sint Jozef Wonen en Zorg
- Stichting Envida
- Stichting La Providence
- Stichting Proteion
- 't Zorghuus
- Verpleeghuis Bergweide
- Vivantes Ouderenzorg
- Zorgcentrum Beek & Bos
- 't Zorghuus
Nog te verwachten aan te sluiten GGZ instellingen:
- Mondriaan
- Vincent van Gogh