CIP netwerk
Het Contact Persoon Infectiepreventie (CIP) netwerk is een lerend netwerk om bij te dragen aan het beheersen van antibioticaresistentie. De doelgroep van dit CIP-netwerk zijn Contactpersonen Infectie Preventie, HKM'ers of aandachtsvelders infectiepreventie die infectiepreventie binnen de organisatie als aandachtsgebied hebben. Vanuit dit netwerk willen wij graag deze zorgprofessionals bij elkaar brengen om van elkaar te leren, scholingen te krijgen en up to date te blijven met betrekking tot infectiepreventie.
Hierbij spelen samenwerken, het borgen van het belang van infectiepreventie en kennisbevordering een belangrijke rol. Zo krijgen aandachtsvelders infectiepreventie dankzij netwerkbijeenkomsten, deskundigheidsbevordering en regionale activiteiten gericht op hygiënische werken een ruimere blik, verhoogde kennis van infectiepreventie, projectmanagement en verandermanagement, een netwerk en nieuwe ideeën om antibioticaresistentie te beheersen.
Netwerkbijeenkomsten en regionale activiteiten
Het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg organiseert 2 maal per jaar een thematische netwerkbijeenkomst om kennis & informatie uit te wisselen. De thema’s worden samen met de netwerkpartners vastgesteld.
Tevens wordt er jaarlijks in samenwerking met de landelijke Zorgnetwerken aandacht besteed aan o.a. de week van infectiepreventie en de World Antimicrobial Awareness Week . Tijdens deze weken worden digitale toolboxen ontwikkeld waaruit organisaties zelf tools kunnen halen om in te zetten in hun eigen organisatie rondom handhygiëne en infectiepreventie. Waar passend worden er ook fysieke activiteiten aangeboden voor de regio al dan niet voor specifieke sectoren.
Deskundigheidsbevordering
Het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg stelt ook tweejaarlijks een scholingsplan op voor het netwerk op basis van opgehaalde behoeften bij netwerkpartners. De CIP opleiding is voor sommige van deze opleidingen een vereisten. Deze wordt niet door het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg aangeboden, omdat de keuze om met CIP’ers te werken bij de organisatie ligt en scholing en borging hiervan dus ook. Een opleiding tot CIP kun je o.a. volgen bij STIP.
In het verlengde hiervan heeft het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg samen met V & VN de ambassadeurstraining ontwikkeld voor de langdurige zorg en voor ziekenhuizen. Een drie- resp. tweedaagse training die CIP’ers uitrust met verandermanagement en projectmanagementvaardigheden om infectiepreventieverbeteringen succesvol door te voeren op hun locatie. Raadpleeg de agenda voor geplande trainingen.
Gratis deelname en aanmelden
Organisaties kunnen kosteloos lid worden, ontvangen gerichte communicatie over de activiteiten voor het lerend netwerk en zijn niet verplicht om deel te nemen. Het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg tracht de activiteiten die worden georganiseerd ook kosteloos voor leden aan te bieden. Enthousiast geworden over het netwerk? Meld je dan online aan via onderstaande link.