Kidzcollege

Het Kidzcollege “Brokkenboel” wordt georganiseerd door de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Netwerk Acute Zorg Limburg. 

Locatie: Van Der Valk Maastricht 

De Universiteit Maastricht biedt jaarlijks colleges aan voor leerlingen van basisscholen in de regio. In deze colleges komen leerlingen uit groep 8 op een toegankelijke, begrijpelijke en boeiende manier in aanraking met de wetenschap. De colleges omvatten een breed scala aan onderwerpen, zoals management, politiek, voeding en ook traumachirurgie.

Het college start met een voordracht door prof. dr. Martijn Poeze, traumachirurg van het Maastricht UMC+. In zijn voordracht gaat prof. Poeze in op de hulpverlening na een ongeval. Hierbij is niet alleen aandacht voor de prehospitale hulp (ambulance en heli), maar wordt ook gekeken naar de hulp in het ziekenhuis: wie doet wat op de SEH en wat zijn de (operatieve) mogelijkheden om een fractuur te herstellen.

Daarna begint het praktische deel. De kinderen kunnen zelf aan de slag en dat is natuurlijk het leukste deel van het college. Er zijn enkele "stations" waar de kinderen steeds iets anders kunnen doen.

Er staat een ambulance van de Ambulance Zorg Limburg waar uitleg wordt gegeven over de inhoud van de ambulance en de kids vragen kunnen stellen.

De gipsmeesters maken de kinderen een mooi polsgipsje en de kids die het aandurven mogen zelf een gipsverband aanleggen. Er wordt een operatiekamer nagebootst waar de kinderen zelf een gebroken bot kunnen repareren door er een plaat op te schroeven.

Tot slot wordt er in een workshop de aankomst met de ambulance en het verloop op een traumakamer van de Spoed Eisende Hulp nagespeeld; er wordt een patiëntje na een scooterongeluk binnen gebracht en de kids kunnen aan de slag als echte artsen.

Aan het eind van het college zien de kinderen er elke keer weer fantastisch uit met hun mondkapjes, mutsen en gips.

Mede dankzij de inzet van alle vrijwilligers is dit jaarlijks een geslaagde ochtend!