Wat doen we?
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakt het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg zich sterk voor de aanpak en het voorkomen van antimicrobiële resistentie, samen met zorgprofessionals uit de regio.
Antimicrobiële resistentie (AMR) is wereldwijd een toenemend probleem en een van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg. Het belang van preventie wordt onderstreept door de toenemende resistentie van micro-organismen tegen antibiotica. Er is sprake van antimicrobiële resistentie (AMR) wanneer een micro-organisme blootstelling aan geneesmiddelen overleeft, terwijl die gemaakt zijn om het af te remmen of te doden.
Overmatig of onterecht gebruik van antimicrobiële stoffen is de belangrijkste oorzaak van AMR. Antimicrobiële stoffen zoals antibiotica, antivirale middelen, antischimmelmiddelen en antiparasitica, zijn geneesmiddelen die infecties bij mensen, dieren of planten moeten voorkomen of behandelen.
Preventie is een complexe uitdaging, die we alleen samen kunnen oppakken.
Wat doen we?
- We verbinden zorginstellingen, organisaties en zorgprofessionals voor een efficiënte en effectieve samenwerking in de strijd tegen infectieziekten en uitbraken.
- We zetten in op scholing en (digitale) kennisdeling rondom infectiepreventie en antibioticaresistentie voor huisartsen en apothekers, thuiszorg, gehandicaptenzorg, verpleeghuizen of ziekenhuizen.
- We coördineren projecten die infecties en antibioticaresistentie kunnen voorkomen of hun impact beperken.
Het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg is één van de 10 regionale zorgnetwerken infectiepreventie- en antimicrobiële resistentie (AMR) in Nederland.