Advies voor het behalen van de 90%-norm in de multitraumazorg

Geplaatst op 17 mei 2023

Advies Zorginstituut Nederland: Behalen van de 90%-norm in multitraumazorg

Zorginstituut Nederland heeft advies uitgebracht aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het behalen van de 90%-norm in de multitraumazorg. Deze norm vereist dat 90 procent van de zwaar gewonde traumapatiënten direct naar een traumacentrum wordt gebracht. Ondanks het bewijs dat dit leidt tot betere uitkomsten en zelfs levens kan redden, wordt de norm momenteel nog niet gehaald. Het Zorginstituut heeft onderzocht waarom dit niet lukt en doet aanbevelingen om de norm wel te bereiken. Het doel is om passende spoedzorg te bieden aan alle multitraumapatiënten in Nederland.

Structuur van de spoedzorg

In Nederland zijn er elf traumaregio's, elk met een level 1-ziekenhuis dat fungeert als traumacentrum. In deze regio's vindt overleg plaats tussen het traumacentrum, andere ziekenhuizen, de regionale ambulancevoorziening (RAV), de eerste lijn (zoals huisartsen) en andere betrokken partners, via het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Traumacentra zijn goed uitgerust om multitraumapatiënten te behandelen.

Aantal patiënten

Jaarlijks belanden bijna 1500 zwaar gewonde patiënten niet direct in een geschikt traumacentrum, wat overeenkomt met dertig procent van het totaal aantal zwaar gewonde patiënten. Dit heeft ernstige gevolgen, omdat deze patiënten een verhoogd risico lopen op vermijdbare schade of overlijden door het ontbreken van tijdige spoedzorg.

Factoren voor het behalen van de norm

Op dit moment wordt de 90%-norm nog niet gehaald in geen enkele regio. Er zijn verschillende factoren die hieraan bijdragen. Het advies onderscheidt vier aandachtsgebieden:

  1. Preklinische triage
  2. Leren & verbeteren
  3. Afstand tot traumacentrum
  4. Draagvlak en regionale afspraken

Lees het volledige rapport van Zorginstituut Nederland en bekijk de bijbehorende infographic hieronder om meer te weten te komen over de aanbevelingen en het streven naar optimale spoedzorg voor multitraumapatiënten in Nederland.

Advies Zorginstituut Nederland Multitraumanorm

Infographic Advies bevordering implementatie multitraumanorm