Vroegtijdige piek RS-virus in Limburgse kinderziekenhuizen: Samenwerking en coördinatie houden situatie onder controle

Geplaatst op 21 november 2023

De afdelingen voor kindergeneeskunde en intensivecareafdelingen voor kinderen in de Nederlandse ziekenhuizen liggen vol met jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben door het RS-virus. De piek in het aantal besmettingen komt een stuk eerder dan voorgaande jaren. Meestal ligt de piek van de infectie in december, maar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal nu al twee keer zo hoog.

Deze situatie is ook voelbaar in Limburg. Op dit moment wordt Limburg geconfronteerd met een aanzienlijke toename van luchtweginfecties, vooral het RS-virus, dat ademhalingsproblemen kan veroorzaken, met name bij baby's en kinderen met een verminderd afweersysteem. Deze situatie heeft geresulteerd in een aanzienlijke stijging van het aantal opnames van kinderen in ziekenhuizen, waardoor de druk op kinderafdelingen en kinder-IC van Limburgse ziekenhuizen is toegenomen.

Ondanks de hoge druk lukt het de regio om met vereende krachten de zorg te leveren die ze willen. Er is goed overleg tussen de Limburgse ziekenhuizen met betrekking tot het overplaatsen en terugplaatsen van patiënten. Daarnaast stemmen de landelijke kinder-ic’s ook veelvuldig met elkaar af.

Het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL) monitort de situatie op de voet en zal, indien dat nodig blijkt te zijn, de nodige maatregelen coördineren om ervoor te zorgen dat de continuïteit van zorg gewaarborgd blijft.