NAZL Symposium 2023 "Stop the Bleeding"

Geplaatst op 19 februari 2024

Maastricht - Vrijdag 26 januari 2024, werd Hotel van der Valk in Maastricht het epicentrum van medische vooruitgang en samenwerking tijdens het jaarlijkse NAZL Symposium met het thema "Stop the Bleeding". Het symposium trok meer dan 150 toegewijde professionals uit diverse medische disciplines uit de acute zorg tak.

Een dynamische opening:

Drs. Antoinette Stolwijk, Medisch manager van het NAZL, zette de toon als dagvoorzitter voor de dag. De energie was voelbaar vanaf het allereerste moment, terwijl medische professionals zich verzamelden voor een dag vol diepgaande inzichten, oefen scenario’s en innovaties.

Inspirerende verhalen:

Leo Geeraedts, traumachirurg van het VUMC & MMT-arts, nam het podium en deelde meeslepende verhalen uit zijn werk. Zijn presentatie, getiteld "Stop the Bleeding", nam het publiek letterlijk mee "van kop tot staart". Met aangrijpende voorbeelden benadrukte hij de cruciale rol van afdrukken van wonden in noodsituaties.

Felix Gubler, neurochirurg in het MUMC+, nam het publiek mee op een indrukwekkende verkenningstocht door diverse hersenletsels. Zijn presentatie bood niet alleen een kijkje achter de schermen van complexe gevallen, maar werkte ook als een wegwijzer in de complexe wereld van acute neurochirurgische behandelmogelijkheden en onmogelijkheden bij hersenbloedingen.

Levendige workshops versterken samenwerking in bloedbeheersing:

Het NAZL Symposium bood deelnemers niet alleen een passieve leerervaring, maar opende ook de deuren naar hands-on betrokkenheid via een reeks interactieve workshops, onder leiding van ervaringsdeskundigen.

"Stelpen van verschillende soorten bloedingen en gebruik van materiaal":

In deze workshop werden deelnemers begeleid door ervaren professionals in het aanpakken van diverse bloedingsscenario's. De nadruk lag op praktische benaderingen en het juiste gebruik van materialen om effectief te interveniëren in noodsituaties.

"Mass Casualty; bent u voorbereid?":

Een essentiële workshop gericht op het voorbereiden van medische professionals op grootschalige noodsituaties. Er werd een oefenscenario nagespeeld waarbij men lette op de coördinatie, het snel handelen en een effectieve communicatie. Zo werd nogmaals benadrukt wat het belang van paraatheid bij grootschalig aantal slachtoffers is.

"Bloeding gestopt...?":

Deze interactieve sessie bood deelnemers de kans om hun vaardigheden in het stoppen van bloedingen te verfijnen. Onder leiding van ervaren medische experts werd een realistisch scenario nagebootst, waarbij deelnemers werden uitgedaagd om snel en doeltreffend te reageren.

"Massa Transfusie Protocol":

Gericht op het beheer van ernstig bloedverlies, bood deze workshop diepgaande inzichten in protocollen voor massale transfusie. Experts deelden hun kennis over het coördineren van efficiënte bloedtransfusies, cruciaal bij noodsituaties met ernstig bloedverlies.

Hoogtepunten in de presentaties:

Michiel de Haan, interventieradioloog in het MUMC+ presenteerde over interventieradiologische opties en benadrukte de toegevoegde rol van het discipline in traumateams. CT-bevindingen werden als leidend beschouwd bij het opstellen van behandelplannen, een inzicht dat de complexiteit van traumaopvang onderstreepte.

Sofie Maebe, kinderarts-intensivist in het MUMC+, bracht een gevoelig onderwerp aan het licht met haar presentatie over "Het bloedende kind". Discussies over massaal bloedverlies bij kinderen en pragmatische benaderingen voor vroegtijdige herkenning van shock zorgden voor een levendige dialoog.

Afsluiting met creativiteit:

Striptekenaar Peter Koch bracht de dag op unieke wijze tot een einde door 16 illustraties te presenteren, een visuele samenvatting van hoogtepunten en inzichten van het symposium.

Dankwoord:

Het symposium was niet alleen een educatieve ervaring, maar ook een platform voor het versterken van de banden binnen het Limburgse acute zorg netwerk. De organisatoren danken alle deelnemers, sprekers en partners voor hun bijdragen aan dit geslaagde evenement.

Illustraties