Doelgroepen
Gehandicaptenzorg
NAZL » IP&AMR Limburg » Doelgroepen » Gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg

Het belang van infectiepreventie in de gehandicaptenzorg

Jaarlijks overlijden wereldwijd 700.000 mensen door de gevolgen van antibioticaresistentie. De Verenigde Naties schatten dat dit aantal in 2050 kan oplopen tot 10 miljoen doden per jaar, wat betekent dat er dan meer mensen zullen sterven aan antibioticaresistentie dan aan kanker. In sommige verpleeghuizen is 1 op de 3 cliënten drager van een multiresistente bacterie. Aangezien de zorgbehoefte van gehandicapten met complexe medische zorg vergelijkbaar is, wordt verwacht dat de verspreiding van resistente bacteriën binnen de gehandicaptenzorg eveneens significant is (bron: Memo RIVM ABR en infectiepreventie in de gehandicaptenzorg).

In 2022 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verschillende gehandicaptenzorginstellingen onaangekondigd bezocht. De conclusie was duidelijk: infectiepreventie krijgt in deze sector nog onvoldoende aandacht. Hoewel zorgverleners goede intenties hebben om hygiënisch te werken, ontbreekt vaak de kennis en het overkoepelende beleid om infectiepreventie effectief te borgen.

De coronapandemie heeft het belang van infectiepreventie als essentieel onderdeel van de kwaliteitszorg benadrukt. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom bepaald dat zorgaanbieders vanaf 2024 hun infectiepreventiebeleid periodiek moeten evalueren.

Rapport Infectiepreventie gehandicapten zorg moet beter bij zorgaanbieders

Aan de slag met infectiepreventie in de gehandicaptenzorg

Het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg ondersteunt professionals in de gehandicaptenzorg bij het verbeteren van infectiepreventie en het beheersen van antibioticaresistentie. Of je nu protocollen zoekt, richtlijnen nodig hebt, of meer wilt weten over de aanpak bij cliënten die drager zijn van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) – wij bieden de hulpmiddelen en informatie die je nodig hebt.

Gebruik de knoppen hieronder voor toegang tot uitgebreide achtergrondinformatie en praktische tools die je helpen om infectiepreventie effectief toe te passen binnen jouw organisatie.
Het oprichten van een multidisciplinaire infectiepreventiecommissie kan helpen om draagvlak te creëren binnen alle lagen van de organisatie. Zo zorg je ervoor dat infectiepreventie een blijvend agendapunt is. Heb je vragen of wil je weten wat het zorgnetwerk hierin voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact op!