Needs assessment voor InfectiEpreventie bij Zorgprofessionals buiTen het ziekenhuis (NIEZT)
In het door GGD Zuid Limburg geïnitieerde project “Needs assessment voor InfectiEpreventie bij Zorgprofessionals buiTen het ziekenhuis (NIEZT)” wordt op een gestructureerde manier onderzoek gedaan naar hoe infectiepreventie binnen verschillende zorgsectoren in Limburg is georganiseerd. Het doel van het NIEZT-project is om de specifieke behoeftes van deze sectoren in kaart te brengen, en te onderzoeken welke factoren de infectiepreventie bevorderen of juist belemmeren. Daarbij wordt er ook gekeken naar praktische interventies die kunnen helpen om de belemmerende factoren te verminderen.
Ervaringsdeskundigen uit verschillende zorgsectoren gaan met elkaar in gesprek over de uitdagingen en mogelijkheden binnen hun sector. Infectiepreventie speelt een cruciale rol in het tegengaan van de verspreiding van antibioticaresistentie, een toenemend maatschappelijk probleem. Het project, gefinancierd door het IP & AMR Zornetwerk Limburg, richt zich op het identificeren van sector-specifieke oplossingen.
Op basis van ketenbrede interviews is de GGD vervolgens in gesprek gegaan met huisartsen en de gehandicaptenzorg in Limburg. Uit deze gesprekken bleek dat er grote verbeteringen mogelijk zijn op het gebied van infectiepreventie in deze sectoren, en dat gerichte interventies kunnen bijdragen aan een effectievere aanpak.
Benieuwd naar de resultaten? Lees dan de onderstaande rapportages:
Toolbox voor luchtweginfectiepreventie in de huisartsenzorg
In het kader van het door de GGD Zuid-Limburg geïnitieerde NIEZT project, is een nieuwe praktische toolbox ontwikkeld om huisartsen te ondersteunen bij het voorkomen van luchtweginfecties. Met deze toolbox willen we ervoor zorgen dat de lessen die we tijdens de Corona pandemie geleerd hebben, niet verloren gaan. We hebben huisartsen, doktersassistenten en praktijkmanagers betrokken bij de ontwikkeling en gebaseerd op hun input is de toolbox afgestemd op de dagelijkse praktijk.
Deze toolbox is ontworpen door de Academische WErkplaats Publieke Gezondheid (AWPG) Mosa en gefinancierd door het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg.
Wat biedt de toolbox?
- Praktische handvaten voor op- en afschaling van maatregelen, afhankelijk van de infectiedruk.
- Posters en materiaal om deze op- en afschaling aan patiënten te communiceren.
- Korte en bondige informatie, maar wel met ruimte voor verdiepingsinformatie in een apart achtergronddocument.