Podcast 'Praat over antibiotica'
Antibiotica kunnen genezen en zelfs levens redden, maar als je ze verkeerd of te veel gebruikt, lukt dat veel minder of gewoon niet meer. Maar bij verkeerd gebruik bestaat het risico dat de bacteriën resistent worden tegen deze medicatie. Die werkt dan niet meer goed en kan zo bepaalde infecties niet langer de baas. Het is dus belangrijk dat we het bewustzijn rondom het gebruik én het voorschrijven van antibiotica vergroten. Apothekers en artsen spelen hier een grote rol in, maar ook voor ieder van ons is het belangrijk om hier goed over na te denken. Dit verschijnsel, AMR (Antimicrobial Resistance of antimicrobiële resistentie), kan de gezondheid van ons allemaal en zelfs die van onze dieren in gevaar brengen. Dus laten we het hebben over antibiotica en het gebruik ervan.
Het IP en AMR Zorgnetwerk Limburg gaat in deze aflevering een boeiend gesprek aan over antibiotica en antibioticaresistentie met Geer Hasselman, apotheker en Danielle Hanssen arts-microbioloog onder leiding van Sander Kleikers. Want antibiotica en antibiotica resistentie, wat is het nu eigenlijk precies? Een wondermiddel of is antibiotica het slachtoffer van eigen succes?
Podcast 'De blaas de baas'
Bijna de helft van alle vrouwen krijgt tijdens haar leven last van een urineweginfectie (UWI). Voor een behandeling met antibiotica hebben patiënten in Nederland een recept van een (huis)arts nodig. Het is daarom niet verrassend dat urineweginfecties de meest voorkomende reden is voor vrouwen om contact op te nemen met de huisartspraktijk. Naast antibiotica kunnen huisartsen bij verder gezonde vrouwen een afwachtende houding aannemen, pijnstillende medicatie adviseren en vaak gaat de urineweginfectie vanzelf over.
Het IP en AMR Zorgnetwerk Limburg gaat het gesprek aan over urineweginfectie en diagnostiek in de eerste lijn alsmede in het ziekenhuis. In deze aflevering praten huisarts en onderzoeker Eefje de Bont en internist-infectioloog Marlies van Wolfswinkel over UWI’s, diagnostiek en behandeling en waarom het inleveren van urine is soms helemaal niet de beste keuze is en waarom er niet altijd antibiotica hoeft te worden voorgeschreven.
Podcast ‘Handsfree - hygiënisch werken met tablet en smartphone'
Veel verzorgenden en verpleegkundigen zijn vanuit de werkgever verplicht om onder werktijd een smartphone of tablet te gebruiken. Lang niet alle organisaties hebben echter richtlijnen voor hygiënisch smartphone- en tabletgebruik. En dat terwijl je met mobiele communicatiemiddelen een heleboel micro-organismen verplaatst die schadelijk kunnen zijn voor de cliënt.
Meer duidelijkheid is nodig
Het is belangrijk dat er meer duidelijkheid komt over het hygiënisch gebruik van smartphone en tablet. Landelijke richtlijnen zullen er naar alle waarschijnlijkheid niet snel komen.
In deze podcast “Handsfree” gaan deskundige infectiepreventie Charlotte Michels en wijkverpleegkundige Yves Bovens onder leiding van Vivian Lataster in op goed gebruik van deze elektronische middelen.