Innovatieve aanpak tegen antimicrobiële resistentie
NAZL » IP&AMR Limburg » Nieuws » Innovatieve aanpak tegen antimicrobiële resistentie

Innovatieve aanpak tegen antimicrobiële resistentie

Geplaatst op 11 november 2024

Tijdens de ASM 2024-conferentie in Washington D.C. presenteerde Dr. Lieke van Alphen van het Maastricht UMC+ het project Regionale AMR Surveillance. Dit innovatieve project richt zich op de regionale bestrijding van antimicrobiële resistentie (AMR). Ondersteund door het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg, heeft Regionale AMR Surveillance als doel regionale ziekenhuizen snel inzicht te geven in AMR-clusters en uitbraken via efficiënte gegevensuitwisseling.

Samenwerking en de rol van het Typeringslab

Een cruciaal onderdeel van dit project is de samenwerking tussen ziekenhuizen en het Typeringslab; een project van het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg. Dit lab fungeert als centraal punt voor de analyse van bacteriële isolaten afkomstig van verschillende ziekenhuizen. Met behulp van hele-genoom-sequentie (WGS) technologie worden isolaten snel getypeerd en via een cloudplatform gedeeld. Dit stelt regionale ziekenhuizen zonder eigen bio-informatici in staat om snel AMR-gegevens in te zien en op potentiële uitbraken te reageren.

Succesvolle samenwerking tussen ziekenhuizen

In de afgelopen jaren zijn honderden bacteriële isolaten, waaronder resistente Enterococcus faecium en ESBL-producerende Klebsiella pneumoniae, succesvol geanalyseerd en gedeeld binnen de netwerken in Limburg en noordoost Nederland. Dankzij vastgelegde protocollen en serviceovereenkomsten verloopt de gegevensuitwisseling efficiënt, waardoor ziekenhuizen in real-time AMR-data kunnen inzien en actie kunnen ondernemen.

Toekomstige stappen voor AMR-preventie

Het Regionale AMR Surveillance project toont de kracht van regionale data-uitwisseling en vormt een voorbeeld voor AMR-bestrijding binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Hoewel het netwerk al belangrijke resultaten oplevert, blijft optimalisatie van de doorlooptijd van WGS-processen een aandachtspunt. Dankzij de inzet van het IP & AMR Zorgnetwerk Limburg kan dit model verder worden ontwikkeld en uitgebreid, met als doel een effectieve en duurzame aanpak van AMR-preventie.

Volgend artikel
Nieuws algemeen

Nieuwe Audit in de Infectiepreventie Audit App (IPA): Essentiële Maatregelen voor COVID- en Influenza-infectiepreventie in de Langdurige Zorg