MRSA-poli Maastricht UMC+
NAZL » IP&AMR Limburg » Nieuws » MRSA-poli Maastricht UMC+

MRSA-poli Maastricht UMC+

Geplaatst op 27 december 2022

In Nederland komen meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)- bacteriën veel minder voor dan in de meeste andere landen. Dit komt doordat we in Nederland maatregelen nemen om de verspreiding van deze bacterie tegen te gaan. Hiermee voorkomen we infecties met MRSA bij kwetsbare mensen. Deze infecties kunnen zeer ernstig verlopen en zijn lastig te behandelen. Een van de maatregelen om de verspreiding van MRSA in te dammen is dat we mensen die drager zijn van een MRSA behandelen met een dragerschapsbehandeling.

Het MUMC+ is in 2022 gestart met een MRSA-poli waarop deze mensen worden gezien door een internist-infectioloog (i.o.). Na een gesprek en zo nodig lichamelijk onderzoek wordt besloten of er dragerschapsbehandeling kan worden gestart en hoe deze eruit zal zien. Er kunnen redenen zijn om geen dragerschapsbehandeling te starten of deze uit te stellen, bijvoorbeeld als een patiënt nog drains of wonden heeft of als de medicatie voor de MRSA niet goed samengaat met de andere medicatie van een patiënt. Verder is er tijdens het consult voldoende ruimte om de vragen van patiënten te beantwoorden. Tijdens en na de dragerschapsbehandeling worden patiënten opgevolgd om te kijken of de behandeling succesvol is.

Huisartsen, artsen werkzaam in de langdurige zorg en medisch specialisten van binnen en buiten het MUMC+ kunnen desgewenst patiënten naar deze poli verwijzen. Hiertoe kunnen zij een verwijzing sturen naar de polikliniek infectieziekten van het MUMC+, met daarbij de informatie dat het een MRSA-dragerschap betreft, een overzicht van de kweekuitslagen en een actuele medicatielijst van de patiënt.

Voor zorgmedewerkers die MRSA-positief zijn bevonden heeft het de voorkeur de dragerschapsbehandeling via de gangbare route binnen de eigen instelling op te starten. Indien er bij medewerkers complexe problematiek rond een MRSA-dragerschap speelt kunnen zij ook naar deze poli worden verwezen. Men dient er wel rekening mee te houden dat er voor zorgmedewerkers van buiten het MUMC+ een DBC moet worden geopend en er daardoor, via het eigen risico, kosten aan verbonden kunnen zijn. Voor werknemers van het MUMC+ worden deze kosten door de werkgever betaald.

Voor vragen over de MRSA-poli kunt u contact opnemen met Marlies van Wolfswinkel, internist-infectioloog in het MUMC+ (m.van.wolfswinkel@mumc.nl)